Ağız Kokusu

AĞIZ KOKUSU (HALİTOSİS)

Kötü ağız kokusu veya tıbbi adıyla halitosis, çok yaygın bir sağlık sorunudur. Ancak, kötü nefes kokusunun, ağız kokusu ile karıştırılmaması gerekir. Ağız kokusunu bir hastalık olarak tanımlamak zor ise de, ağız kokusu bir çok sosyal ve psikolojik problemlere neden olur. Bireyde mahcubiyete ve sosyal ilişkilerde güven kaybına yol açar. Bazı hallerde, halitofobi adı verilen psikolojik durumlara da yol açabilir.

Ayrıca, kötü ağız ve/veya nefes kokusu bazı önemli hastalıkların habercisi de olabilir. Bu nedenle, ağız kokusunun tedavi edilmesi gerekir.
Ağız Kokusu

Ağız Kokusu

AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ

Fizyolojik Ağız Kokusu

Her sağlıklı bireyde olabilen ağız kokusudur. Bu tip ağız kokusu, bireyin sabah uyandığında, sindirim kanalında birken gazların veya dil sırtında üreyen bakteriler sebebiyle ortaya çıkar. Sarımsak, bazı baharatlar ve turp gibi gıdalar tüketildiğinde daha bariz şekilde ortaya çıkar. Tedavi gerektirmez. Dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve gerekirse gargara kullanmak suretiyle geçer.

Patalojik Ağız Kokusu

Gerçek halitosis, patolojik tip ağız kokusudur. Bu tip ağız kokusu kendi içinde, ağız içi kaynaklı, mide kaynaklı ve akciğer kaynaklı olmak üzere üç gruba ayrılır. Bu, üç grup da kendi içinde değişik alt gruplara ayrılır.

Ağız kokusunu tedavi etmek amacıyla plan oluşturulabilmesi için ağız kokusunun kaynağının bilinmesi gerekir.

Kaynaklara göre farklılık göstermekle birlikte, kötü ağız kokusunun % 80-90 oranında ağız içi kaynaklı olduğu saptanmıştır. Ağız kaynaklı kötü ağız kokusunun diş hekimleri tarafından tedavisi oldukça kolaydır ve kısa sürede başarılı sonuçlar elde edilebilir. Ancak, tedaviyi müteakip, ağız kokusunun sürekli giderilmesi iyi bir ağız hijyeni sağlanması ile mümkün olabilir.

Ağız içi kaynaklı kokular için, diş hekimi tarafından, ağız içinde çürüklerin temizlenmesi, diş eti iltihapların ortadan kaldırılması, dişlerin yapısı veya yanlış restorasyonlar sonucu dişler ve çevre dokularda biriken gıda kalanların tutunacak yüzeylerinin ortadan kaldırılması gibi somut vakaya uygun değişik diş tedavi planları oluşturulur.

Ağız Kokusu

Ağız Kokusu Tedavi Edilebilir

AĞIZ BOŞLUĞU KAYNAKLI HALİTOSİS TEDAVİSİ

  • Dişeti hastalıkları ve diş çürükleri tedavi edilmelidir.
  • Ağız içinde bulunan aft, yara ve sair enfeksiyonlar ortadan kaldırılmalı, gömük ve diğer sorunlu dişler tedavi edilmelidir.
  • Ağızdaki eksik dişlerin bulunduğu bölgelerde fonksiyon eksikliği yanında, daha fazla diş taşı birikir ve bakteri plağı meydana gelir. Bu durumda, ağız kokusuna yol açan mikro organizmalar daha fazla ürer. Bu nedenle, ağız içindeki eksik dişler, protez dişler yapılmak suretiyle tedavi edilmelidir.
  • Kötü yapılmış, uyumu tam olarak sağlanamamış protez dişlerin varlığı halinde; eskimiş protez dişler, köprüler ve kuronların yıpranması halinde veya dişetlerinin çekilmesi ya da metal destekli porselenlerde metal korozyonu sonucu ortam bakteri üremesine uygun hale gelebilir. Bu durumda, diş hekiminiz, diş protezini tamir edecek veya metal desteksiz porselen ile yenileyecektir.
  • Diş aralarında ve dişlerin yüzeylerinde gıdaların birikmesini önlemek için dişlerin dolgu vs. suretle restorasyonu yapılmalı veya var olan restorasyon yenilenmelidir.
  • Diş hekiminize düzenli olarak gidip, diş taşı (tartar) tedavisi yaptırılması önemlidir.
  • Ayrıca; dişler düzenli fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.
Ağız Kokusu

Sağlıklı Dişler, Güvenli Gülüşler

Tags: ,