Hareketli Protezler

HAREKETLİ PROTEZLER

Hareketli protezler, hastaların kendi istekleri ile çıkartabilecekleri, eksik diş sayısının sabit bir protezle telafi edilemeyeceği durumlarda uygulanan diş protezleridir. Kendi içinde çeşitli alt bölümlere ayrılır.

TAM (TOTAL) PROTEZLER

Tam protezler ya da diğer adıyla total protezler, hastanın ağzında hiç diş kalmadığı durumlarda uygulanır. Kuvvet iletimi, destek ve tutuculuk protezin doku yüzeyine oturmasıyla sağlandığından tamamen doku destekli bir diş protezidir.

Son yıllarda, dişsiz hastalar için total protezler tek çare olmaktan çıktı. Çene kemiğine yerleştirilen implantlardan destek alınarak yapılan tutuculuğu çok yüksek protezlerle hastalara kendi dişleri gibi konfor sunulması mümkün hale geldi.

Total Protezler, Tatma Diş

Total (Tam) Protezler

PARSİYEL (BÖLÜMLÜ) PROTEZLER

Ağızda kalan dişlerin gelecek yükü kaldırmayacağı, geniş diş eksiklikleri içeren durumlarda ya da dişsiz sonlanan eksik diş alanları olduğunda parsiyel (bölümlü) protezler uygulanır. Dayanak dişler üzerine gelen kroşelerle (kanca) protezin tutuculuğu sağlanır.

Dayanak dişler üzerindeki tırnaklarla ve protezin oturduğu doku tarafından desteklenmesinden dolayı diş-doku destekli bir protezdir. Bu tür protezlerde, kuvvet diş ve dokuya dağıtılmıştır.

Parsiyel, Bölümlü Protezler

Parsiyel Protezler

Parsiyel, Bölümlü Protezler

Parsiyel Protezler

Hassas Tutuculu (Çıtçıtlı) Protezler

Parsiyel protezlerde, destek dişler üzerinde yerleştirilen kroşeler özellikle ön dişlerde estetiği olumsuz yönde etkilemekte ve ayrıca plak birikimi ve dişlerde aşınmalar ve dişetlerinde harabiyete sebebiyet verilmesi, uygun olmayan kuvvetlerin dişlere iletilmesi ve stabilitenin iyi olmaması gibi bir takım dezavantajlar bulunmaktadır.

Dezavantajların artadan kaldırılması ve kancaların görünmesi istenmediği durumlarda, boşluğa komşu dişlerin kuronlanarak bu kuronlara döküm sırasında hassas tutucuların bağlanması ile yapılan protezlere de hassas tutuculu (ankerli) parsiyel protezler denilmektedir. Bu protezlerde, çıtçıt hastanın ağzında dışarıdan görülmeyecek şekilde dişlerin iç yüzeyine gizlenmiştir.

Hassas tutucular pahalı olduğu için bu tür protezlerin fiyatları, klasik parsiyel protezlerin fiyatlarından daha yüksektir.

Çıtçıtlı protezler, estetik, tutuculuk ve sağlık açısından klasik bölümlü protezlerden çok daha iyidir. Bakım ve temizlikleri daha kolaydır.

Diş Üstü (Overdenture) Protezler

Ağızda uyumsuzluk yaratacak, aşırı eğri, çapraşık ve uzamış dişler olduğunda, bu dişleri kaybetmektense boyları kısaltılarak ve kanal tedavileri yapılarak üzerine hassas tutucular uygulanabilir. Bu gibi dayanak dişin protez içinde kalıp, üzerine hareketli protezin uygulandığı protezler, diş üstü protezlerdir. Dişin kökünün ağız içinde kalması, kemik erimesini önleyecek ve diş köklerinin etrafındaki algılayıcılar kaybolmadığından hasta psikolojik bakımdan kendisini dişsiz olarak görmediği için daha iyi hissedecektir.

GEÇİCİ (İMMEDİAT) PROTEZLER

Ağızda kalan dişlerin tümünün çekilmesi gereken durumlarda, dişler çekildikten sonra takılan protezlere geçici protez denilmektedir. Bunun için dişler çekilmeden önce ölçü alınır ve model üzerinde dişler kazınarak önceden protez hazırlanır. İmmediat protezlerin en büyük avantajı hastanın hiç dişsiz kalmamasıdır. Ancak, çekim sonrası kemik ve yumuşak dokuların iyileşme sürecinde büzülmesi nedeniyle bu protezlerin zaman zaman yumuşak astarla beslenerek, altındaki doku ile uyumunun yeniden sağlanması gerekir. Dokuların tam olarak iyileşmesinden sonra bu durum altı ay sürebilir.

Tags: